Над 220 гласоподаватели са били регистрирани в едно единствено жилище

...
 Над 220 гласоподаватели са били регистрирани в едно единствено жилище
Коментари Харесай

Една турска мистерия

 Над 220 гласоподаватели са били регистрирани в едно само жилище в турския град Бингьол, Източен Анадол. Това са установили представители на двете опозиционни партии в страната - Народната демократична партия (HDP) и Републиканската национална партия (CHP). 

С наближаването на датата за локалните избори - 31 март - зачестяват известията за съмнителни регистрации на доста на брой гласоподаватели на дребни пространства - в обори за животни, на строителни площадки, в празни или дори несъществуващи здания.

В едно само жилище са били регистрирани над хиляда души. Активисти на CHP пък са разкрили регистрирани гласоподаватели на петия етаж в кооперация в Истанбул, която има единствено четири етажа. Депутатът от CHP Бурханетин Булут споделя по този мотив, че в цяла Турция се следят едни и същи престъпления. " И човек би трябвало да се запита за повода ", прибавя той.

" Големите " турски семейства

В изборните описи са включени и жители, които живеят в други обитаеми места. Депутатът от CHP Гюрзел Текин е засегнат. " Една страна, която не съумява обикновено да записва 56 милиона гласоподаватели, няма да реализира нищо ", споделя той. При това още през 2005 година президентът Реджеп Ердоган обяви, че в бъдеще регистрацията на гласоподавателите би трябвало да става по електронен път. " Това, че 14 години по-късно нищо от това не е направено, няма нищо общо с технологията или потенциалите, а демонстрира, че ръководещите желаят всичко да си остане както е било ", споделя Текин.
 Türkei Gürsel Tekil CHP Abgeordneter (DW/H. Köylü)
Гюрсел Текил от опозиционната Републиканска национална партия

Призивът на депутатката от прокюрдската партия HDP Мерал Бешташ да бъде подхванато нещо против тази порочна процедура остана нечут. От ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) дали отговор, че някои турски семейства просто били многочислени. Министерството на вътрешните работи съобщи в свое малко известие, че работи за свеждане до най-малко на тези нередности.

За да си подсигуряват преизбирането 
 Türkei Ankara - Meral Danis Bestas (picture-alliance/AP Photo/B. Ozbilici)
Мерал Бешташ от проюрдската Народна демократична партия

Опозиционните партии CHP и HDP са наясно, че изборните описи са манипулирани, с цел да се окаже въздействие върху резултатите от изборите. Хадими Якупоглу от CHP е уверен, че отговорни са кметовете и партиите. Някои кметове са записали поданици на други села в своя регион, с цел да си подсигуряват преизбирането. " Много е преференциално да бъдеш кмет. Затова се пробват да привлекат колкото се може повече гласоподаватели ", споделя по този мотив Якупоглу.

Партиите също употребяват този способ, с цел да завоюват болшинство - особено там, където победата им не е сигурна. " И в предишното е имало такива наредности. Но чак толкоз зле в никакъв случай не е било ", добавя опозиционният политик. 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР